Welcome, visitor! [ Register | Loginrss


MUDAH BERSALIN UNTUK BAKAL IBU

| Koleksi Petua Istimewa |

Petua Mudah Bersalin untuk Bakal Ibu | Aku yakin ramai terutamagolongan wanita yang hendak bersalin mengunakan internet untuk mengetahui petua mudah untuk bersalin. Al-maklumlah, gementar di hati pertama kali bersalin anak pertama. Macam-macam pemikiran buruk melintas. Tetapi ingatlah kaum bakal ibu sekalian bahawa ibu anda pernah beranak, nenek anda pernah beranak, isteri nabi, siti khadijah pernah beranak dan hawa ibu segala ibu pun beranak! Maka jangan la risau lagi, insyaAllah dengan izin Allah, maka bakal ibu sekalian mudah la untuk bersalin.

Aku dan isteri pernah menghadiri kelas antenatal iaitu kelas persediaan bagi bakal-bakal ibu dan juga bapa untuk menghadapi saat kelahiran anak baru. Seorang penceramah berkata, tips paling mudah untuk mudah bersalin ialah dengan memohon kemaafan daripada suami dan juga ibu bapa. Pohon maaf dari suami, insyaAllah suami akan memaafkan dan dengan itu, dengan izin Allah, anda akan mudah bersalin. Kan bersalin ini menghapuskan dosa-dosa. Berikut merupakan tips-tips lain yang aku jumpa dari internet. Jadi bacalah dengan seadanya. Selamat mendapat anak baru dan selamat melahirkan anak. Aku mendoakan agar semua wanita yang membaca artikel ini supaya mudah untuk bersalin.
Sekadar gambar hiasan kenangan daripada ibu bapa dalam bilik bersalin
PETUA SEBELUM BERSALIN
1) Elakkan mengangkat benda-benda terlalu berat kerana boleh menyebabkan rasa mual dan hendak muntah.
2) Elakkan ‘melompat’ dari katil selepas bangun tidur.
3) Amalkan pemakanan yang mengandungi asid folik yang baik untuk pertumbuhan otak bayi dan badan ibu.
4) Sesetengah ibu mengalami gejala gusi lembut dan mudah berdarah. Pilihlah berus gigi dari jenis yang lembut.
5) Banyakkan memakan sayur, buah dan yogurt. Elakkan makan buah nenas atau buah peach kerana boleh menjadi punca keguguran.
PETUA MUDAH BERSALIN
1) Minum Minyak Tanak
Semasa kandungan berusia 6 bulan minum minyak tanak (santan kelapa tua yang ditanak sehingga menjadi minyak) sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Bila kandungan mencapai 9 bulan amalkan meminum setiap hari. Kadar minyak satu sudu teh. Boleh juga membeli ubat mudah bersalin yang dijual di Homeopathy.
2) Telan Telur Ayam
Supaya mudah bersalin, telanlah sebiji telur ayam kampung mentah setiap pagi seminggu sebelum waktu untuk melahirkan anak.
3) Pemakanan Salindah (dicadangkan)
Setelah menyedari masalah yang dihadapi kaum wanita semasa mengandung, Prof. Dr. Azizan bin Hj. Ismail telah mengkaji secara mendalammengenai kehamilan dari semua aspek dan kemudian berusaha menghasilkan suatu rencana makanan jagaan rawatan ibu dan anak yang dikandung.
Dengan adanya rencana makanan ini, maka kaum wanita dapata melalui zaman kehamilan dan dapat melahirkan anak dengan aman tenteram, jauh daripada rasa takut, cemas dan bimbang, terhindar daripada aneka rupa masalah waktu mengandung, semasa bersalin dan selepas bersalin. Dengan itu mengandung dan bersalin akan menjadi suatu pengalaman yang dapat dinikmati.
VITAMIN PENTING SEBELUM BERSALIN
B1 : Membantu melegakan deman panas, selsema batuk ,bengkak sendi, sakit kepala, dan menambah darah bagi orang yang pucat.
B2 : Membantu mengatasi masalah kurang selera , menambahkan darah dan sakit tulang. Ia juga boleh diamalkan sebagai rencana pemakan tambahan bagi wanita yang sudah menaglami menopaus untuk masalah kereputan tulang .
B3 : Membantu mengatasi masalah sukar untuk tidur , pelupa malas dan perasaan takut – takut.
B4 : Membantu wanita mengatasi maslah meroyan lama, senggugut dan sakit kepala berdenyut.
B6 : Membantu mengatasi bengkak sendi, sengugut, penyakit keputihan(lukorea) dan memulas dalam perut.

Anda juga boleh menggunakan produk salindah

KLIK SINI UNTUK INFO LANJUT PRODUK SALINDAH

272 total views, 1 today

Memudahkan bersalin/kurang sakit bersalin

| Koleksi Petua Istimewa |

Yang ni aku kumpul2 kat internet and dengar orang2 tua cakap… kalau rasa macam ok tu boleh la try test… hehe

  • 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga
  • Bila dah start sakit nak bersalin, telan sebiji telur mentah (wekkk! tak sanggup saye)
  • Selain telur mentah, boleh minum milo/ susu/ kopi yang dah dibancuh dengan 2-3 sudu marjerin untuk laluan cepat terbukak. Sebelum minum, baca selawat nabi, al fatihah & doa nabi yunus
  • Rebus epal hijau pastu makan masa tengah sakit tu…
  • Amalkan baca surah Maryam
  • Masa dalam labour room, banyakkan baca doa nabi yunus berulang kali serta “Ya Fattah” banyak2 kali supaya laluan bayi cepat terbuka n kurangkan rasa sakit
  • Minum air selusuh (better suami yang bacakan)
  • Amalkan minum air kelapa hujung2 nak bersalin.
  • Makan kurma dalam bilangan ganjil
  • Banyakkan berjalan, jangan malas. P soping ke… hoho
  • Amalkan makan sayur bendi. kalau boleh hari2.. (mentang2 bendi tu berlendir… hihi)
  • Untuk senaman pulak, masa kat bilik air duduk mencangkung dengan tangan menahan kat dinding then cuba berdiri perlahan lahan. Buat banyak kali. Boleh dibuat apabila usia kandungan 38 minggu ke atas. (Tapi kenapa dalam bilik air? kang tergelincir baru tahu… huhu)
  • Duduk bersila, temukan kedua dua tapak kaki, pegang jari2 kaki tu pastu tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.
  • Masa meneran dalam labour room, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina koyak/ koyak banyak.
  • Amalkan menyapu minyak zaitun di sekeliling lubang faraj untuk melembutkan bahagian tersebut, so takde mudah koyak/ koyak banyak.
  • Petua dr Fadzilah Kamsah, rajin2 main dengan janggut suami, main camne tak pasti, urut2 kot… hihi
  • Masa tengah sakit tu, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit makin kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat2.
  • Baca surah Al Insyiqaq ayat 1-4
  • Baca surah Abasa ayat 20
  • Baca surah An Nahl ayat 78
  • Amalkan baca “Ya Khaliq, Ya Bari, Ya Musawwir” sebanyak 21 kali then hembuskan dalam segelas air.
  • Makan ketam masak lemak (wahhhh terbaik!!! hehehe)
  • Banyakkan “bersama” ketika nak dekat due..

Anda juga boleh menggunakan produk salindah

KLIK SINI UNTUK INFO LANJUT PRODUK SALINDAH

392 total views, 1 today

Cara Mudah Bersalin Normal

| Koleksi Petua Istimewa |

Cara ini bagi ibu-ibu yang disahkan boleh bersalin secara normal oleh doktor. Nor ada amalkan semasa mengandung anak pertama.


1. Amalkan minum air kelapa semasa mengandung, lebih-lebih lagi bila di akhir kehamilan

2. Boleh gunakan teknik hypnobirthing sepanjang kehamilan.  Berbual dengan bayi dan diri sendiri agar mudah melahirkan.

3. Dapatkan ketenangan fikiran semaksima yang mungkin di akhir kehamilan

4. Bagi suami, maafkan semua dosa isteri

5. Sibukkan diri dengan membuat kerja rumah.

6. Bersetubuh dengan suami lebih kerap di hujung kehamilan.

7. Banyakkan berjalan sehingga saat-saat terasa hendak bersalin, selagi mampu :).  Bila tak mampu duduk tepi katil dan bongkokkan badan ke depan.  Pergerakan yang banyak menyebabkan kontraksi berlaku.

8. Baca ayat-ayat al-quran semasa terasa sakit hendak bersalin seperti ayat kursi.  Paling mudah ucapkan subhanallah berulang-ulang.

9. Cuba untuk buang air kecil dengan kerap kerana pundi kencing yang tidak penuh akan memudahkan kepala bayi keluar.

10. Gunakan teknik meneran yang disarankan doktor.  Salah satunya seperti di bawah :

1. Berbaringlah dengan lutut berlipat dan kedua kaki dibuka.
2. Angkat kepala, dagu cecah dada.
3. Mata pandang perut (digalakkan tutup mata)
4. Tangan pegang buku lali kaki
5. Masa teran jangan keluarkan suara.
6. Masa teran jangan angkat punggung.
7. Baca bismillah atau apa-apa doa yang terlintas difikiran.
8. Tarik nafas dalam-dalam, tutup mulut dan teran (bayangkan kita nak beri oksigen pada baby) .  

Semoga kelahiran berjalan dengan lancar,  tahap kesakitan dalam kawalan dan tempoh kesakitan tidak terlalu panjang.

 

Anda juga boleh menggunakan produk salindah

KLIK SINI UNTUK INFO LANJUT PRODUK SALINDAH

255 total views, 1 today

Produk Suami/isteri

 

 

Serlahkan keintiman bersama pasangan anda dengan Kapsul Vimax Biru Putih RM60 >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan Catuaba Produk Menambah Kelakian & diluluskan KKM >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan
PLSUPERGEL Produk Sapuan di zakar untuk keras dan tahan lama di ranjang >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan  Kapsul pacak langit Pearl Plus- Untuk besarkan zakar, tahan lama dan lebih keras >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan 
Germany sex drop -Tingkatkan nafsu isterri dengan pantas >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan  Pherolins Wangian untuk menarik perhatian pasagan anda >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan
Phero-max pewangi untuk memikat pasangan >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan  proextender alat panjang dan betulkan zakar >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan
thanyaporn cantikkan kulit & besarkan payudara >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan

Tongkat Ajimat Madura untuk ketatkan faraj seperti dara  >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan

 kopi jantan tradisonal strongman minum kopi jadi kuat  >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan seluar vakoou jadi lelaki sejati  >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan  
 stamina gel lebih puas lebih seronok  >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan  

 

kopi mata chen roma terbaik untuk kesihatan mata >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan    alphalipid sd2 - Jom sihat dan langsing >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan
susu igg plus smartnaco minuman terbaik untuk kesihatan >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan  jus monavie dengan khasiat dan harga terbaik>> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan
detox foot patch buang toksin cara mudah dalam tubuh  >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan  miracle sauna beli alat penjagaan badan >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan
doublestemcell produk awet muda dalaman dan luaran >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan  moze herbs penawar sakit gout dan sendi >> Klik Sekarang Untuk Info/Tempahan
logo2Majun Buasi